BOEK

Zwanger met lichaam en ziel

Zwanger met lichaam en ziel

Susan Smit

ISBN: 9789048837397 | Paperback, 224 blz | € 21.99 | 05-08-2016


Susan Smit werd in 2010 zwanger van haar eerste kind. In de overvloed aan zwangerschapslectuur miste ze de mystieke kant. Smit gaat ervan uit dat het ongeboren kind een bewuste ziel is met een eigen levensplan en dat je tijdens de zwangerschap contact met die ziel kunt leggen. Zwanger zijn en leven schenken is een ontwikkeling van jewelste. Een zwangerschap is oeraards en hoogst spiritueel. Ze brengt je in contact met de diepere laag van het bestaan, maakt je kwetsbaar en krachtig. Ze kan een periode van persoonlijke groei zijn mits je die bewust doorleeft.

Hoe krijg je zielscontact met je ongeboren kind?
Hoe ontdek je wat je kindje op aarde komt leren en brengen?
Wat is de invloed van jouw gevoelens op de foetus?
Hoe kun je dit avontuur met rituelen, meditaties, schrijfopdrachten
en alternatieve geneeswijzen uitdiepen en verrijken?

Susan Smit (1974) studeerde Nederlands en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Haar debuut Heks zorgde voor een mediahype waarna Wijze vrouwen en andere bestsellers volgden. Met haar derde roman Vloed kreeg ze lovende kritieken en brak ze ook als romanschrijfster door bij het grote publiek. Ze schrijft columns voor Happinez, Ouders van Nu en BOEK. Zwanger met lichaam en ziel is haar elfde boek.

Toen mijn vriend P. en ik besloten om te gaan proberen een kindje te krijgen, beloofde ik mezelf nooit ofte nimmer te gaan schrijven over zwangerschap. Geen columns, want dat was in mijn ogen een vergelijkbare doodzonde als een column schrijven over griep of gebrek aan inspiratie, en al helemaal geen boeken. Toen ik eenmaal zwanger was, riep ik zelfs dat ik er volkomen vrede mee zou hebben als er na tien boeken in tien jaar tijd eens een jaartje geen boek zou verschijnen. De reden: ik zag het onderwerp als truttig en vond dat er al veel te veel over geschreven was, terwijl voortplanting toch echt een heel normaal verschijnsel is. Zelfs de meeste dieren doen eraan mee. Wat had ik nog aan de bestaande literatuur toe te voegen?

Zodra het blijde nieuws zich verspreidde, kreeg ik ladingen zwangerschapslectuur van vriendinnen en nog meer goedbedoelde adviezen van (schoon)moeders, tantes en buurvrouwen. De boeken op het plankje ‘Zwangerschap’ in de boekwinkel had ik voor het gemak allemaal maar aangeschaft. Nadat ik ze had doorgeworsteld, wist ik alles over de schadelijke effecten van rauwmelksekaasjes die in Nederland toch nergens te krijgen zijn, hoe ik het beste van een stoel kan opstaan en in welke week het middenrif van de foetus wordt aangelegd. De informatie bleek alleen biologische en hormonale processen, fysieke kwalen, beweeg- en eetadviezen te omvatten, en een klein beetje emotionele steun. Over het mystieke aspect van conceptie, zwangerschap en geboorte werd met geen woord gerept. Terwijl er op spiritueel niveau toch een hoop aan de hand was: in mijn lichaam bereidde een ziel zich voor op een nieuw leven.

Ik begon dingen uit te zoeken, te ervaren en op te schrijven en vanaf maand vier was het me duidelijk dat er naast een kindje in mijn buik, een boek begon te groeien in mijn hoofd. Er viel wel degelijk wat bij te dragen aan het aanbod zwangerschapsliteratuur. En – noem het hormonale bewustzijnsvernauwing – ik merkte dat ik eigenlijk over niets anders wilde schrijven. En praten. Waar de buik van vol is, loopt kennelijk de mond van over.

Naast het sterven is de geboorte de grootste energetische gebeurtenis in het leven van een mens. De onstoffelijke ziel verbindt zich op dat moment definitief met het stoffelijke lichaam voor de duur van een leven. Ook zwanger zijn en leven geven is een ontwikkeling van jewelste. Een zwangerschap is oeraards en hoogst spiritueel. Ze opent je, brengt je in contact met de diepere laag van het bestaan, verlegt je grenzen, maakt je kwetsbaar en krachtig. Zwangerschap kan een periode van persoonlijke groei zijn – mits je het bewust doorleeft. Je kunt in contact komen met de hemelse en aardse krachten die in jou werken en het wonder van het leven intenser en bewuster ervaren dan ooit. Als je het toestaat kunnen het negen van de meest miraculeuze, verbazingwekkende, mysterieuze, inzichtrijke en verlichtende maanden van je leven zijn. Zwangerschap is een spirituele oefening. Een snelcursus in acceptatie, loslaten, overgave, aandachtig en bewust zijn, weten wie je bent en wat het leven inhoudt.

Onder de ziel versta ik het deel van ons dat er al was voordat we geboren werden en dat blijft bestaan als we sterven. De ziel is eeuwig en onstoffelijk; het lichaam is het voertuig, het instrument, de stoffelijke jas die we tijdens een leven aantrekken om op aarde te kunnen functioneren. Ik ga ervan uit dat het ongeboren kind een bewuste ziel is, waarmee je tijdens de zwangerschap en zelfs ervoor op intuïtief of telepathisch niveau contact kunt leggen. Je hoeft er geen paranormale gaven voor te hebben. Iedere ouder, man of vrouw, is ertoe in staat. Het bestaan van de ziel geeft ook een heel andere kijk op het pasgeboren kind: niet slechts als product van het DNA van de ouders, maar als uniek mens met eigen doelen en lessen.

In dit boek wil ik ingaan op manieren om je kinderwens, conceptie, zwangerschap, bevalling en kraamtijd op een bewuste manier te beleven en te benaderen: niet alleen op fysiek, maar ook op geestelijk en spiritueel niveau. Hoe kun je zielscontact krijgen met je ongeboren kind? Hoe kom je erachter wat je kindje op aarde komt leren en brengen? Wat voor invloed hebben jouw gevoelens, gedachten en indrukken op de ontwikkeling van de foetus? Hoe kun je met rituelen, meditatie-, visualisatie- en ontspanningsoefeningen, schrijfopdrachten, yoga, massages, muziek, alternatieve behandelingen en lichtwerk, dit avontuur voor jezelf, je partner en je kind uitdiepen, verrijken en begeleiden? Hoe zit het met zogenoemde nieuwetijdskinderen? Hoe kun je je ongeboren en pasgeboren kind bij de overgang van de geestelijke sferen naar de aardse sferen steunen?

Als het gaat om de theorie van reïncarnatie en alle andere mystieke kanten van het geboorteproces, kan en wil ik jou, lieve lezer, niets opdringen en nergens van overtuigen. Wel wil ik mijn persoonlijke ervaring en inzicht – ik schreef dit boek tijdens de periode van mijn zwangerschap tot drie maanden na de geboorte van mijn dochter – zo oprecht en authentiek mogelijk delen, waarna je zelf kunt bepalen of je er iets mee wilt doen. Ik hoop dat er zaken bijzitten waarvan je vanuit je diepste innerlijk voelt ‘ja, dit klopt!’ of die stroken met je eigen ervaringen of vermoedens.

Amsterdam, 2011.