BOEK

Tropenbruid

Tropenbruid

Susan Smit

'Een prachtig verhaal over moed en verlangen, met diepe inzichten over het oude Indië' Yvonne Keuls

ISBN: 9789048835430 | Paperback, 240 blz | € 21.99 | 29-01-2020


Amsterdam, 1907. Het weesmeisje Anna droomt van een ander, grootser leven. Op een dag reageert ze op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden. Tropenbruid is een zinderend liefdesverhaal tegen de achtergrond van een onderbelicht deel van onze koloniale geschiedenis.

Tropenbruid geeft een zinderend inkijkje in de geschiedenis van Nederlands-Indië en Smit maakt de klamme hitte in Batavia voelbaar in deze heerlijke liefdesroman vol koloniale geschiedenis.

JAN Magazine

Susan Smit schreef een roman over een eigenzinnige jonge vrouw die morrelt aan conventies ten tijde van de tempo doeloe in Batavia.

Opzij

Smit maakt de klamme hitte in Batavia voelbaar in haar historische roman.

Margriet

Susan Smit heeft een voorkeur voor sterke, eigenzinnige vrouwen. Het personage Anna is ontroerend in haar volharding, en de weergave van de Indische maatschappij met haar 'adat', het complexe stelsel van codes en tradities, overtuigt.

HP/De Tijd

Susan Smit heeft de sfeer in Indië heel invoelbaar en aangrijpend neergezet. 

Connies Boekenblog

Een romantische, historische roman die je in één ruk uitleest.

Booksicareabout

Tropenbruid is een rijk verhaal over knellende keurslijven, op de loer liggende depressies en de dubbele moraal van de (high) society in onze koloniale geschiedenis. Maar het is vooral ook een mooie roman over liefde in al haar vormen.

Boekrecensies

Met de hoofdpersoon Anna Prinsenhoek heeft de schrijfster een bijzonder personage geschapen. Haar leven is zo beschreven dat je heel goed met haar kan meeleven. Deze heerlijke roman leest als een trein. 

LeesKost

De bedachtzame en soms zelfs poëtische wijze waarop Susan Smit zowel de gevoelswereld van Anna als de wereld om haar heen beschrijft, maakt Tropenbruid tot een heerlijke leeservaring. Het verhaal is spannend en je wilt voortdurend weten hoe het verder gaat, maar tegelijkertijd wil je ook genieten van de zinsbouw en de prachtige omschrijvingen.*****

Perfecte Buren

Tropenbruid is een prachtige, romantische en sociaal bewogen roman waarvan je moet weten hoe het afloopt.****

Allesoverboekenenschrijvers.nl

Ik kon gewoon niet stoppen met lezen. Het oude Indië als achtergrond voor een prachtig, confronterend en heel bijzonder liefdesverhaal. In meerdere opzichten vind ik dit een must-read. Inzichten in de geschiedenis van het oude Indië, een onderbelicht deel van onze koloniale geschiedenis, de gedragspatronen en verhoudingen onderling, maar ook de hoop, het inlevingsvermogen en de liefde maken dit tot een boek dat nooit mijn boekenkast zal verlaten.

40 en voor het eerst moeder

Wat een prachtig, ontroerend, liefdevol verhaal is Tropenbruid. Een schitterend en verbijsterd beeld van hoe het eraan toeging in die tijd in Nederlands-Indië. 

Marianne van 't Hof - de Jong | Primera Boekhandel Panningen

Wat een goede inkijk in de geschiedenis over een door Nederland gekoloniseerde gebied, in dit geval Java, Batavia. Het bestaan van de Njai’s, baboes en kokkies. Je bent meteen één met de wees Anna Prinsenhoek en leeft met haar mee, eerst in Amsterdam en later in Nederlands- Indie, met haar zoektocht naar familie en vastigheid, de zin van het leven. Ook haar depressie is heel goed en inlevend beschreven door Susan Smit. Haar hunkering naar liefde en erkening. Een prachtige liefdesroman vol koloniale geschiedenis, zeker een aanrader!

Lisa Bosch | Boekhandel Van Ravenswaay

Susan Smit zoals we haar kennen: prachtige sfeerbeschrijvingen, zinnen die je wilt onthouden en gewoon een goed verhaal.

Irene | Libris Boekhandel Van der Meer

Wát een heerlijk boek. Ik had echt het gevoel dat ik in Batavia was en de warmte kon voelen, zo beeldend is het geschreven. 

Amber | Boekhandel Thomas, Bergen aan Zee

Podcast: Susan Smit over 'Tropenbruid' - Lopen met Lebowski #21

Redacteur Jasper Henderson en auteur Susan Smit dwalen door het voormalig Burgerweeshuis in het Amsterdam Museum om te praten over Susans nieuwe historische roman Tropenbruid. Hoofdpersoon Anna groeit begin 20e eeuw op in dat weeshuis, voor ze – dromend van een ander, grootser leven - met ‘de handschoen’ trouwt en koers zet richting Nederlands-Indië. Susan vertelt waarom ze graag schrijft over een cultuur die ver van haar af staat, immers: ‘iemand begrijpen is iemand liefhebben’; over dat ieder mens de keuze maakt om mee te gaan in het systeem of om zich er buiten te plaatsen, en over hoe historische romans universele thema’s kunnen laten zien, of juist andere perspectieven. Amusez-vous!

Presentatie: Jasper Henderson | Edit: Saskia Veen | Intro: Erik Jan Harmens | Artwork: Riesenkind | Jingle: Angelo Boltini