BOEK

De heks van Limbricht

De heks van Limbricht

Susan Smit

Naar het adembenemende, waargebeurde verhaal van een vrouw die de machten trotseert die haar willen breken

ISBN: 9789048859603 | Paperback, 256 blz | € 21.99 | 26-05-2021


Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?
De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.

Smits kracht ligt in haar inlevingsvermogen. De schrijfster verzoet noch romantiseert, het sprookje maait ze van tafel. 

NRC

De roman geeft een belangrijk inzicht in hoe get recht, de kerk en de machthebbers mondige vrouwen het zwijgen konden opleggen.

ZIN

Smit heeft het aangrijpende verhaal als een thriller opgeschreven. Een eerbetoon aan een lastige vrouw.

Telegraaf

Het boek leest alsof je het zelf meemaakt.

Tijd voor MAX

Het in de ik-vorm geschreven boek sleept je mee de kerkers in en neemt je mee in de angst en boosheid van Entgen.

Opzij

Het laatste, schokkende heksenproces in Nederland ontaardt in een krachtmeting tussen de plaatselijke kasteelheer en een enorm sterke vrouw.

Margriet

Prachtig, krachtig, ontroerend en intens verdrietig. 

Isa Hoes

Susan Smit heeft voorbeeldig historisch onderzoek gedaan en vertelt haar verhaal met vaart en inlevingsvermogen

Annejet van der Zijl

Smit weet met veel gevoel en levendige details een wereld van vier eeuwen geleden tot leven te wekken. Entgens lot, en dat van strijdvaardige vrouwen zoals zij, zal niet langer ongezien blijven.

Mensje van Keulen

Smit tilt de deken op die over heksenvervolgingen ligt met dit indringende, beeldend geschreven verhaal.

Joke. J. Hermsen

Echt genoten van het boek.

Ales's Books and Socks

Reportage De heks van Limbricht op L1

Susan Smit over ‘De heks van Limbricht’ bij OVT

Het allerlaatste heksenproces in het huidige Nederland vond plaats in 1674. De oude, alleenstaande vrouw Entgen Luijten wordt in Limbricht beschuldigd van hekserij.Heksenprocessen waren bedoeld om vrouwen een kopje kleiner te maken, en die geschiedenis werkt door tot op de dag van vandaag, aldus Susan Smit. Op basis van haar onderzoek naar dit proces schreef ze de roman De heks van Limbricht, dat deze week verscheen. In de uitzending vertelt ze over Entgen, hekserij in de zeventiende eeuw en het proces.

Susan Smit over 'De heks van Limbricht' vanuit Kasteel Limbricht (deel 2)

Nu verschenen: 'De heks van Limbricht', door Susan Smit. Herman Winand van Breyll was de kasteelheer van Limbricht. In zijn opdracht werd Entgen Luijten, hoofdpersoon van 'De heks van Limbricht', opgepakt en beschuldigd van hekserij. Susan Smit leidt ons rond door Kasteel Limbricht, waar Van Breyll woonde en alle ellende voor haar hoofdpersoon Entgen Luijten begon.

Met dank aan historicus Guido Corten.

Susan Smit introduceert haar roman 'De heks van Limbricht' bij Kasteel Limbricht

 

Vanuit het kasteel van Limbricht vertelt Susan ter introductie van haar nieuwe roman 'De heks van Limbricht' dat alles in haar opveerde toen ze voor het eerst hoorde over Entgen Luijten.

Boektrailer: 'De heks van Limbricht' - Susan Smit

Naar het adembenemende, waargebeurde verhaal van een vrouw die de machten trotseert die haar willen breken.