BOEK

100 spirituele plekken die je gezien moet hebben

100 spirituele plekken die je gezien moet hebben

Susan Smit

Het boek bij uitstek om ideeën op te doen voor buitengewone reizen.

ISBN: 9789044612684 | Paperback, 448 blz | € 5.95 | 06-04-2009


Ronddwalen in een spiritueel labyrint in een uithoekje van Aruba, een pelgrimstocht op de Glastonbury Tor in Engeland, scheuren in een jeep door de Afrikaanse Great Rift Valley – waar het leven op aarde begonnen zou zijn, en Maria vereren in de crypte van de kathedraal in het Franse Chartres.

Schrijfster, columniste en moderne heks Susan Smit reisde de afgelopen jaren de wereld rond op zoek naar spirituele plekken. Ze bezocht fameuze bedevaartsoorden en beleefde magische momenten bij eeuwenoude heiligdommen. Susan Smit komt tot rust op het mystieke eiland Iona, voor de kust van Schotland, waar ‘de sluier tussen het aardse en het bovenaardse’ dunner is dan elders. In Kenia raakt ze betoverd door het woeste landschap en reist ze af naar Mount Kenya, woonplaats van de oppergod Nkai.

Susan Smit’s ervaringen zijn gebundeld in 100 spirituele plekken, het boek bij uitstek om ideeën op te doen voor buitengewone reizen.

‘Bedevaart wordt steeds populairder’ kopte de Volkskrant terwijl ik dit boek aan het schrijven was. Steeds meer Nederlandse toeristen, vooral jongeren, boeken een spirituele vakantiebestemming. ‘Veel jongeren zijn misschien niet eens gelovig, maar wel op zoek naar spirituele verdieping.’ Dat verbaasde mij niets, want je hoeft niet religieus te zijn om een heilige plek te willen bezoeken. Je verwacht een bijzonder avontuur te beleven, niet door extravagante luxe of sportieve kicks, maar omdat het een diepere, persoonlijke betekenis heeft. Je onderneemt een bedevaart in de hoop rust, troost, kracht, inspiratie, steun of heling te vinden.

Sommige plekken op de wereld nodigen uit tot reflectie. Krachtplekken in de natuur, eeuwenoude bedevaartsoorden, religieuze overblijfselen van verdwenen beschavingen – die plekken doen iets met je. Ze schudden je wakker, geven je levenslust, maken je bewust van verborgen zaken, doen je beseffen wat je ook alweer echt belangrijk vindt in het leven.

Al jaren bezoek ik, samen met mijn moeder, geliefde, vrienden of in mijn eentje, dit soort spirituele plaatsen. Ik keer er soms verward, soms geïnspireerd, maar altijd opgeladen van terug. Alsof de troebelheid weg is en ik weer duidelijk zie wat mijn plek is in de wereld en dat alles metalles verbonden is. Ik ben geloof ik niet zo’n aards type. Sommigen van jullie weten misschien dat ik me heb laten inwijden in de hekserij (de oudste natuurreligie van Europa), maar mijn relatie met de natuur moet ik steeds nieuw leven blijven inblazen. Van nature ben ik namelijk een dromer en een denker. Door mezelf af en toe mijn schrijfkamer uit te sturen en te reizen naar bijzondere plaatsen, zet ik mijn zintuigen op scherp en verbind ik me weer metalles wat leeft.

Op de gewijde plekken in dit boek – of het nu de kathedraal van Chartres was, de stenencirkel in Stonehenge, de Mariakapel in Kevelaer of de Mayatempels in Chitzen Itza – voelde ik dat de bouwwerken slechts zichtbare tekenen zijn van iets diepers. Wat het heilig maakt, is onzichtbaar. Geen storm kan het vernielen, geen vuur kan het in de as leggen, geen verhaal kan het ontkrachten. Het vergankelijke wordt gedragen door het onvergankelijke en zonder precies te weten wat ik zocht, vond ik het terug: het mystieke dat onder het tastbare ligt. De heilige plekken in dit boek zijn voor mij verankeringplaatsen van hogere energieën. Ik voelde tot mijn eigen verwondering dat ik ermee in contact sta en me eraan kan laven.

‘100 spirituele plekken die je gezien moet hebben’ schreef ik samen met mijn beste vriend Joris van de Weerd. We hebben geprobeerd een gids te maken die niet alleen maar informatie over de plek geeft, maar vooral inzicht in het persoonlijk beleven van een bedevaart. We hopen je zo te inspireren om erop uit te trekken en te ontdekken dat de aarde een magische plek is, levend, popelend om contact te maken.

Amsterdam, maart 2009

'Een aanrader voor zwevers én voor liefhebbers van vakantiekiekjes van La Smit.’

Vrij Nederland

‘De reis naar het innerlijk moet bij Miss SS een plezierreisje blijven.’

de Volkskrant

'Moderne heksen vliegen dus niet op een bezemsteel, maar gewoon per vliegtuig.’

NRC Handelsblad

'Toe aan wat geestelijke verdieping? Smit geeft in haar prettig geschreven bundeling suggesties voor bestemmingen waar meer is tussen hemel en aarde.’

ANWB-gids

'Smit gaat dieper in op wat spiritualiteit voor haar betekent.’

Margriet

‘ Susan brengt je met haar krachtige, gevoelige en informatieve verhalen dicht bij de mooiste spirituele plekken op aarde. Uiteindelijk draait het om je eigen ervaring, maar dit boek is een inspirerend begin.’ 

Inez van Oord, oprichter van Happinez

'Informatief, beeldend, spannend, grappig, maar bovenal vanuit beleving geschreven en daardoor een feest om te lezen. Je hoeft je ogen maar dicht te doen en je bent op de plek die Susan beschrijft. Heerlijk.' 

Chris Zegers

‘Ik vind het geweldig dat Susan Smit ons spiritueel opvoedt in 100 spirituele plekken die je gezien moet hebben. Een aanrader! - 

Irene Moors in Life & Cooking

‘100 spirituele plekken… is een reisgids vol informatie, reflectie en verwondering. Een aanrader, ook voor thuisblijvers. Het is een doorleefd, treffend en met de nodige zelfspot geschreven boek om heerlijk bij weg te dromen.’

Vrouw.nl