Spartaans levende tak (column)
LEES VERDER
06-08-2018 | Lebowski Publishers

Spartaans levende tak (column)

Mijn familie heeft een haat-liefde verhouding met drank. Dat wil zeggen, de ene helft is verslaafd, de andere helft lust er wel pap van. Wat precies het verschil is, daar gaan de discussies over tegenwoordig. Want bij ons zijn we ook hypochonder en zeer trendgevoelig. En de trend is, volgens mijn moeder, alcoholvrij leven. Het liefst hebben we hierover onder genot van - je raadt het al - een wijntje, want, ook weer volgens mijn moeder, twee glazen wijn per dag houdt de bloedvaten actief. Niet alleen mijn familie, ook mijn vrienden zuipen wat af, om op de katerige dagen te klagen over de gevolgen, niet in de laatste plaats ingegeven door angst. Voor kanker, voor korsakoff, voor hartfalen en leverstoringen, toenemend gewicht, rimpels en een drankgok. Het staat toch dagelijks in de krant. Drinken is het nieuwe roken, het maakt meer kapot dan je lief is. We kennen allemaal de liederlijke ruzies, onderuitgaan met de fiets, de emmer naast het bed, de tongzoen die in nuchtere toestand nooit had plaatsgevonden. Goedmoedige D’66-ers die na een paar gintonics veranderen in een hardcore PVV-ers, feministische vriendinnen die op een verjaardag met dank aan de skinny bitch (wodka-Spa Rood) strippend op tafel eindigen, vegan yoga-collega’s die na een feestje omfietsen via de FEBO. Nooit meer! Hoe vaak hebben we het niet geroepen.

Kritisch (column)
LEES VERDER
06-08-2018 | Lebowski Publishers

Kritisch (column)

Ik zat bij mijn ouders aan de keukentafel. Zij hebben de pech - of het geluk, het is maar hoe je er naar kijkt - dat beide dochters gescheiden singles zijn en dus al snel verwikkeld raken in een uitwisseling van datingavonturen, die negen van de tien keer niet zouden misstaan in een van mijn thrillers. Lachen dus, en huilen ook, en het eindigt altijd met de wanhopige uitroep van mijn vader dat we té kritisch zijn. En niet alleen mijn vader vindt dit. Bridget Jones omschreef ze al, de ‘smug married’ stellen, ofwel zelfingenomen getrouwden, die hun single vrienden te pas en te onpas van goedbedoelde adviezen voorzien die altijd neerkomen op ‘Het is je eigen schuld dat je geen partner hebt, kijk naar ons hoe fantastisch wij het hebben, dat is allemaal omdat wij niet zo kritisch zijn. Wij accepteren elkaar volledig, hè schat?’ Dat de schat in kwestie op zijn of haar iPhone heimelijk zit te chatten met een exvriend(in) van de middelbare school, dat komt niet ter tafel.

Simone Atangana Bekono wint Poëziedebuutprijs aan Zee 2018
LEES VERDER
05-08-2018 | Lebowski Publishers

Simone Atangana Bekono wint Poëziedebuutprijs aan Zee 2018

Simone Atangana Bekono is de laureaat van de Poëziedebuutprijs aan Zee 2018. Zaterdag 4 augustus ontving ze deze prijs voor haar dichtbundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren. De prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar werd uitgereikt tijdens Theater aan Zee. De Poëziedebuutprijs aan Zee is een initiatief van het Poëziecentrum en deAuteurs in samenwerking met Theater aan Zee. Aan de prijs is een geldbedrag van €1.500 verbonden.

In deze nieuwsbrief maakt Timo Bruijns best een leuk grapje
LEES VERDER
03-08-2018 | Lebowski Publishers

In deze nieuwsbrief maakt Timo Bruijns best een leuk grapje

Vrienden en vriendinnen van de literatuur!


Airco aan. Koud. Airco uit. Warm. Airco aan. Koud. Airco uit. Warm.

(Amusez-vous!)

Astrid Holleeder groots in de Amerikaanse en Engelse pers
LEES VERDER
30-07-2018 | Lebowski Publishers

Astrid Holleeder groots in de Amerikaanse en Engelse pers

7 augustus verschijnt Judas in de Verenigde Staten, 9 augustus in Groot-Brittannië. Naar aanleiding van dat feit publiceerde The New Yorker 30 augustus een groot profiel van 12.000 woorden over Astrid Holleeder, geschreven door Patrick Radden Keefe. Het was dagenlang het best gelezen artikel van de site. Een week later verschenen ook artikelen in The New York Times (door Nina Siegal) en The Telegraph (door Peter Stanford) en kwam een podcast van The New Yorker Radio Hour met Astrid Holleeder online.

Wij prijzen ons gelukkig en de prijzen prijzen ons
LEES VERDER
27-07-2018 | Lebowski Publishers

Wij prijzen ons gelukkig en de prijzen prijzen ons

Ha die Soraya, 

Omdat het mij leuk een goed idee leek om een tentje op te zetten bij 37 graden, ben ik een dagje naar Terschelling. Verstuur jij de nieuwsbrief?

Jonah Falke on tour (2018)
LEES VERDER
25-07-2018 | Lebowski Publishers

Jonah Falke on tour (2018)

De komende maanden zal Jonah Falke te zien, te horen en te beluisteren zijn op verschillende locaties door Nederland (en Duitsland). Hier een overzicht. 

Antoinette Beumer op shortlist Hebban Debuutprijs 2018
LEES VERDER
23-07-2018 | Lebowski Publishers

Antoinette Beumer op shortlist Hebban Debuutprijs 2018

Sien Volders, Herien Wensink en Antoinette Beumer maken kans op de Hebban Debuutprijs 2018. Ze werden door een honderdkoppige lezersjury uit twaalf gegadigden genomineerd voor de shortlist. De Hebban Debuutprijs wordt uitgereikt tijdens een groot lezersevent in de Rotterdamse boekhandel Donner op zondag 30 september a.s.

Geen taaie kost, wel rauwkost. Voornamelijk komkommers
LEES VERDER
20-07-2018 | Lebowski Publishers

Geen taaie kost, wel rauwkost. Voornamelijk komkommers

Verrast door het geluidje van uw email? Bloemetjes aan het plukken in de bergen van Tirol of spiesjes aan het draaien in uw blote bast? Maakt u zich geen zorgen, vandaag in de nieuwsbrief geen zware kost. Wel veel rauwkost. Vooral komkommers. Amusez-vous!